Fotobewerking

Ik gebruik Photoshop, Paint.net en Paint om foto’s te bewerken of om objecten vrijstaand te maken. Bij Photoshop gebruik ik de niet destructieve methode, ik werk met laagmaskers om iets vrijstaand te maken of een storend gedeelte te verwijderen. Het voordeel van laagmaskers is dat de origineel afbeelding behouden blijft. Ik gebruik Pain.net om dithering¹ toe te passen op een afbeelding, mijn ervaring is dat dithering in Paint.net beter werkt dan in Photoshop.

De grote kracht van Photoshop is misschien wel het gebruik van lagen. Door met meerdere lagen te werken kun je erg eenvoudig aanpassingen maken die je later gemakkelijk nog ongedaan kunt maken of nog kunt aanpassen.

Zelf heb ik mezelf aangeleerd dat, voordat ik überhaupt aan de slag ga met een foto, om een kopie van de originele laag te maken. Wat ik daarna ook met de foto doe, ik heb het origineel dan altijd nog beschikbaar. Deze laag kun je ook goed gebruiken om aan het eind van je bewerking te bepalen of je tevreden bent over de aanpassingen ten opzichte van je originele foto.

De echte kracht van lagen wordt pas duidelijk wanneer je de dekking van een laag gaat aanpassen of gaat werken met verschillende overvloeimodi.

Werken met lagen

Retoucheren van een afbeelding

Voorbeelden Photoshop creaties

Fotografie

Een van mijn hobby’s is fotograferen. Momenteel ben ik bezig met een project om een timeslice te maken.